Saimaan Venematkailuopas
Peltorinne 13 B 1, 57230 SLN
Puhelin: 0440 514152
S-posti: gsl (at) nic.fi

Viimeisin painettu versio kattaa
myös vuoden 2021.  Täydennysliite pdf
Oppaita myös marketeista ja kirjakaupoista

Vene-
matkailijan
apuna jo
vuodesta 1990!


Saimaan Venematkailuopas on
toiminut jo yli 30 vuotta Saimaalla
liikkuvien veneilijöiden ensisijaisena tiedonlähteenä. Painettu venematkailuopas on ylivoimainen apuväline haastavissa veneilyolosuhteissa kun aurinko paistaa ja vene keinahtelee. Järviin putoaa joka kesä puhelimia ja tablettitietokoneita. Oma saldo on -3 puhellinta vuosien varrella. Oppaan lukuisat isot kartta-aukeamat ovat korvaamaton apuväline reittien suunnittelussa. Samoin karttojen hakulehdet joista näkee yhdellä silmäyksellä kanavat, karttalehdet, septitankit, tankkauspisteet jne. Erikoisartikkeleista löytyy tietoa melonnasta ja kalastuksesta ym. Uusia toimituksellisia valokuvia on viimeisimmässää oppaassa yli 70.

Saimaan Venematkailuopas on julkaissut havainnollisia ilmakuvia ensimmäisestä painetusta oppaasta lähtien 1990 eli jo reilut 30 vuotta. Ilmakuvista on tullut yleisemmin käytettyjä vasta nyt, kun dronekuvauksesta on tullut jokamiehen harrastus!

Norppa on ollut Oppaassa mukana alusta lähtien tunnuksena, valokuvissa. Oppaan avustaja, suojelubiologi Jouni Koskela on päivittänyt Venematkailuoppaaseen 2017 lisättyä  norppa-aiheista aukeamaa.

Saimaan Venematkailuoppaita on painettu n. 150 000 kappaletta. Nettisivujen kautta tilattuja oppaita on lähetetty mm. Australiaan ja Yhdysvaltoihin sekä useisiin Euroopan maihin. Opasta on myynnissä myös kirjakaupoissa ja marketeissa sekä jakelussa mainostajilla, vierasvenesatamissa ja matkailupisteissä Saimaan alueella.

Koronapandemia on luonut omia haasteitaan Saimaan Venematkailuoppaalle. Tiedotettavia tapahtumia ei juurikaan ole ollut viimeisen vuoden aikana. Google ja Google Maps ovat erinomainen apuväline kun haetaan palveluntarjoajien tietoja heidän omilta sivuiltaan, josta löytyy aina ajantasaisin tieto.

Maailmaan mahtuu julkaisuja ja sivustoja ja tilanne muuttuu koko ajan. Mikä on tilanne 30 vuotta tästä eteenpäin – Veneily on varmasti voimissaan, mutta se on todennäköisesti sähköistynyt ja siirtynyt pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä aurinko- ja tuulivoiman suuntaan.

Jo nuorena purjelentoa ja purjeveneilyä harrastaneena tuntuu, että kaikki ei ole kuitenkaan neljässäkymmenessäkään vuodessa muuttunut.

Arto Latvala

Saimaan Venematkailuopas